9 januari 2014

De truc van Suzy




Het duurt even eer hij de juiste slag te pakken heeft, maar uiteindelijk lukt het toch. De burgemeester van Amsterdam leert goochelen van Suzy. Hij leert hoe hij een sjaal om zijn nek kan slaan en deze in één ruk weer los kan trekken, zonder dat zijn hoofd eraf valt of dat hij zichzelf verwurgt.

Suzy woont al een tijdje in de vrouwenopvang met haar moeder. Samen met andere kinderen en de schildpad Toontje praat ze over leuke maar ook angstige dingen die ze heeft meegemaakt. De burgemeester op bezoek, dat is leuk, maar een beetje zenuwachtig is Suzy er ook van. Na een tijdje draaien op haar stoel zegt ze dat ze een truc wil laten zien. Het worden er wel drie. Zo jong als ze is, in haar schuilt een talent, als goochelaar en instructeur.

Wat er precies bij Suzy thuis gebeurde weet ik niet. Maar dat zij in haar jonge leven al veel narigheid heeft meegemaakt staat vast. In de vrouwenopvang kom je namelijk niet zomaar. Niet zelden is er al jarenlang sprake van mishandeling en bedreiging, zijn kinderen zelf geslagen of hebben ze meegemaakt hoe het eraan toe ging tussen hun ouders. Het is niet lastig te bedenken hoe beangstigend dat is. Misschien heeft je moeder weer een flinke wond, misschien gaat er opnieuw een ruit aan diggelen of ligt de vissenkom kapot op de grond, misschien zit je bovenaan de trap te wachten met de handen tegen je oren totdat het geschreeuw ophoudt, misschien is het wel doodse stilte die je bang maakt.

Je zou wensen dat Suzy haar eigen narigheid weg kon goochelen. Dat is alleen een verdraaid ingewikkelde truc, want angstige ervaringen verdwijnen niet vanzelf en vertrouwen tover je niet een-twee-drie terug. Suzy zal waarschijnlijk veel tijd nodig hebben en stevig moeten oefenen. Ze zal er hulp bij nodig hebben, iemand die het geduld heeft om het haar te leren.

Zou het niet mooi zijn als Suzy de truc onder de knie kreeg? En dat ze dan aan ons en aan andere kinderen kon leren hoe het moet? Samen met de burgemeester bijvoorbeeld, die inmiddels een beetje heeft leren goochelen en ook een eigen truc heeft. Een truc die Last Resort heet. Maar daarover een andere keer meer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten