26 juli 2014

Andere koers


De omvang en ernst van de ramp dringen zich andermaal en in doordringende stilte op. Het eindeloze uitladen en overbrengen van kisten naar de lijkwagens op vliegveld Eindhoven voltrekt zich voor de derde dag. Alleen het klapperen van vlaggen tegen de masten breekt door de lucht en zo nu en dan een commando voor de dragers. Er volgt nog een dag.

Toch gaat intussen, zoals het cliché luidt, het leven gewoon door. Anders, maar toch. En is er nog steeds reden om de link naar het thema van dit blog, kindermishandeling, te leggen: heel wat kinderen zijn er dagelijks beroerd aan toe omdat hun fundamentele bescherming faalt.

In februari ging mijn blog Wake-up call over vechtscheidingen, waarbij ouders met elkaar zo in strijd zijn dat het welzijn van hun kinderen daaraan ondergeschikt is geworden. Het woord vechtscheiding is volgens mij nog relatief nieuw maar al helemaal ingeburgerd. Even googelen en de hits vliegen je om de oren, evenals de tips om een vechtscheiding te voorkomen. Vechtscheidingen genereren enorm veel onmacht, dat lees ik eruit af. Mediators worden ingewisseld voor advocaten, rechters krijgen telkens terugkerende zaken te bespreken over eigendomsrecht en omgangsrecht en kinderen raken steeds verder in de knel. Gedwongen bemoeienis van jeugdzorg werkt vervolgens als het aanstampen van buskruit. En dus zoeken velen naar oplossingen, of het nu bemiddelaars zijn, hulpverleners of de overheid zelf.

De brief van Villa Pinedo in het al genoemde blog 'Wake-up call' is de belangrijkste oproep tot een staakt-het-vuren. Dat veel ouders ook zelf uit de klem, die ze met elkaar veroorzaken, willen komen blijkt intussen uit de wachtlijsten voor Kinderen uit de knel, een programma van het Lorentzhuis en het Kinder- en Jeugdtraumacentrum (KJTC).

Ook op ander niveau houden vechtscheidingen de gemoederen bezig. Het is één van de speerpunten van de Taskforce Kindermishandeling, die er in mei een expertmeeting aan wijdde. Verder wil de rijksoverheid door een effectievere aanpak van problematische scheidingen vooral de positie van kinderen verbeteren. Daarom heeft het ministerie van VWS via ZonMW een vraag uitgezet voor vier gemeentelijke pilots om "te experimenteren met het organiseren van (preventief) hulpaanbod door samenwerkende instanties aan gezinnen die te maken hebben met een (problematische) scheiding."

Pilots en experimenteren: het laat zien dat we nog geen afdoende antwoorden hebben op de vraag hoe we de zaken moeten aanpakken. Al blijft elke oplossing in mijn ogen in hetzelfde geworteld: dat vechters zichzelf de maat nemen (al dan niet met hulp) en erkennen dat ze zelf aan het roer staan en dus een andere koers kunnen inslaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten