2 oktober 2014

Weerstanden


Eerlijk gezegd is de puf er een beetje uit. Het komt door de drukte van de week en het gejakker met tijd, waardoor ik nog nauwelijks heb kunnen nadenken over het onderwerp van deze week. Voor de hand liggend schrijven over de huisartsen die te weinig melden, het issue bij Nieuwsuur onlangs? Of alvast wat mijmeren over de Week van Kinderen Veilig in november en het aantal al gescoorde activiteiten per provincie? Puf, puf. Wat zegt Google? Ik tik maar weer eens obligaat het woord 'kindermishandeling' in.

Ik beland op de website van Stuk, het online platform van jongeren, tegen geweld in opvoeding en relaties. Tot mijn eigen verbazing zie ik deze site voor het eerst en ik ben meteen onder de indruk. Dat verbaast me dan weer niet, want de jongeren van Stuk hebben inmiddels al veel bekendheid verworven door eigen ervaringen creatief en didactisch in te zetten.

Kindermishandeling bespreken is geen kinderspel. Maar deze jongeren weten daar wel raad mee. On-line geven ze elkaar tips, met theater, workshops, filmpjes en interviews bereiken ze ook volwassenen. Er zou toch geen kind meer in de kou moeten staan, denk ik, nu ik zie hoeveel openingen Stuk biedt om mishandeling, misbruik en verwaarlozing bespreekbaar te maken.

Waarom gebeurt dat dan niet nog steeds niet voldoende? Omdat vele volwassenen net als ik de site van Stuk nog niet hebben gevonden? Ik word op een ander spoor gezet door schatkist aan mogelijkheden, samen te vatten onder de kop: weerstanden bij volwassenen. Van 'kan ik het wel herkennen?' tot 'een ander lost het wel op'. Niet dat het om nieuwe inzichten gaat, de verzameling voorbeelden dateert al van 2009.

Nu is er in vijf jaar wel iets veranderd. Er is een meldcode gekomen, die professionals handvatten geeft om in actie te komen bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Er zijn steeds meer trainingen beschikbaar. En de publieke aandacht, al dan niet via campagnes, is toegenomen en daarmee ook de publieke verontwaardiging.  Maar er is ook iets heel erg hetzelfde gebleven. Dat niemand zich zo maar gemakkelijk voelt om het gesprek aan te gaan, omdat er altijd wel een item uit die lange lijst van weerstanden van toepassing is.

Gelukkig biedt Stuk zelf een oplossing: "Het helpt wanneer je je weerstanden kent. Dan kan je daar wat tegen/mee doen. Een hele goede oefening van ons, gratis en voor niks". Aan de slag, dus. Met één klik op deze link is er een wereld te winnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten